Exercises of Rotational Dynamics - Grad Plus

Exercises of Rotational Dynamics

Use g = 10 m/s2, unless, otherwise stated.

1. Choose the correct option.

i) When seen from below, the blades of a ceiling fan are seen to be revolving anticlockwise and their speed is Select correct statement about the directions of its angular velocity and angular acceleration.

(A) Angular velocity upwards, angular acceleration downwards.

(B) Angular velocity downwards, angular acceleration upwards.

(C) Both, angular velocity and angular acceleration, upwards.

(D) Both, angular velocity and angular acceleration, downwards.


ii) A particle of mass 1 kg, tied to a 1.2 m long string is whirled to perform vertical circular motion, under gravity. Minimum speed of a particle is 5 m/s. Consider following statements.

(P) Maximum speed must be 5 √5 m/s.

(Q) Difference between maximum and minimum tensions along the string is 60 N. Select correct option.

(A) Only the statement P is correct.

(B) Only the statement Q is correct.

(C) Both the statements are correct.

(D) Both the statements are incorrect.


iii) Select correct statement about the formula (expression) of moment of inertia (M.I.) in terms of mass M of the object and some of its distance parameter/s, such as R, L, etc.

(A) Different objects must have different expressions for their M.I.

(B) When rotating about their central axis, a hollow right circular cone and a disc have the same expression for the M.I.

(C) Expression for the M.I. for a parallelepiped rotating about the transverse axis passing through its centre includes its depth.

(D) Expression for M.I. of a rod and that of a plane sheet is the same about a transverse axis.


iv) In a certain unit, the radius of gyration of a uniform disc about its central and transverse axis is √2.5 . Its radius of gyration about a tangent in its plane (in the same unit) must be

(A) √5

(B) 2.5

(C) 2 √2.5

(D) √12.5


v) Consider following cases:

(P) A planet revolving in an elliptical orbit.

(Q) A planet revolving in a circular orbit. Principle of conservation of angular momentum comes in force in which of these?

(A) Only for (P)

(B) Only for (Q)

(C) For both, (P) and (Q)

(D) Neither for (P), nor for (Q)


vi) A thin walled hollow cylinder is rolling down an incline, without slipping. At any instant, the ratio “Rotational K.E.: Translational K.E.: Total K.E.” is

(A) 1:1:2

(B) 1:2:3

(C) 1:1:1

(D) 2:1:3


2. Answer in brief.

i) Why are curved roads banked?

ii) Do we need a banked road for a two-wheeler? Explain.

iii) On what factors does the frequency of a conical pendulum depends? Is it independent of some factors?

iv) Why is it useful to define radius of gyration?

v) A uniform disc and a hollow right circular cone have the same formula for their M.I., when rotating about their central axes. Why is it so?


3. While driving along an unbanked circular road, a two-wheeler rider has to lean with the vertical. Why is it so? With what angle the rider has to lean? Derive the relevant expression. Why such a leaning is not necessary for a four wheeler?


4. Using the energy conservation, derive the expressions for the minimum speeds at different locations along a vertical circular motion controlled by gravity. Is zero speed possible at the uppermost point? Under what condition/s? Also prove that the difference between the extreme tensions (or normal forces) depends only upon the weight of the object.


5. Discuss the necessity of radius of gyration. Define it. On what factors does it depend and it does not depend? Can you locate some similarity between the centre of mass and radius of gyration? What can you infer if a uniform ring and a uniform disc have the same radius of gyration?


6. State the conditions under which the theorems of parallel axes and perpendicular axes are applicable. State the respective mathematical expressions.


7. Derive the expression that relates angular momentum with angular velocity of rigid body.


8. Obtain an expression relating the torque with the angular acceleration for a rigid body.


9. State and explain the principle of conservation of angular momentum. Use a suitable illustration. Do we use it in our our daily life? When?


10. Discuss the interlink between translational, rotational and total kinetic energies of a rigid objects that rolls without slipping.


11. A rigid object is rolling down an inclined plane. Derive expressions for the acceleration along the track and the speed after falling through a certain vertical distance.


12. Somehow, an ant is stuck to the rim of a bicycle wheel of diameter 1 m. While the bicycle is on a central stand, the wheel is set into rotation and it attains the frequency of 2 rev/s in 10 seconds, with uniform angular acceleration. Calculate (i) Number of revolutions completed by the ant in these 10 seconds. (ii) Time taken by it for first complete revolution and the last complete revolution.
[Ans :10 rev., tfirst = √10 s, tlast = 0.5132 s ]


13. Coefficient of static friction between a coin and a gramophone disc is 0.5. Radius of the disc is 8 cm. Initially the centre of the coin is 7c cm away from the centre of the disc. At what minimum frequency will it start slipping from there? By what factor will the answer change if the coin is almost at the rim?                                                                      (use g = π2 m/s2)
[Ans: 2.5 rev/s, n2 = 1/2 n1]


14. Part of a racing track is to be designed for a curvature of 72 m. We are not recommending the vehicles to drive faster than 216 kmph. With what angle should the road be tilted? By what height will its outer edge be, with respect to the inner edge if the track is 10 m wide?
[Ans: θ = tan-1(5) = 78.69°,h = 9.8m ]


15. The road in the question 14 above is constructed as per the requirements. The coefficient of static friction between the tyres of a vehicle on this road is 0.8, will there be any lower speed limit? By how much can the upper speed limit exceed in this case?
[Ans: vmin ≅ 88 kmph , no upper limit as the road is banked for θ > 45° ]


16. During a stunt, a cyclist (considered to be a particle) is undertaking horizontal circles inside a cylindrical well of radius 6.05 m. If the necessary friction coefficient is 0.5, how much minimum speed should the stunt artist maintain? Mass of the artist is 50 kg. If she/he increases the speed by 20%, how much will the force of friction be?[Ans: vmin =11 m/s, fs = mg = 500 N ]


17. A pendulum consisting of a massless string of length 20 cm and a tiny bob of mass 100 g is set up as a conical Its bob now performs 75 rpm. Calculate kinetic energy and increase in the gravitational potential energy of the bob. (Use π2 =10 )
[Ans: cosθ = 0.8, K.E. = 0.45 J, Δ(P.E)= 0.04 J]


18. A motorcyclist (as a particle) is undergoing vertical circles inside a sphere of death. The speed of the motorcycle varies between 6 m/s and 10 m/s. Calculate diameter of the sphere of death. How much minimum values are possible for these two speeds?
[Ans: Diameter = 3.2 m, (v1)min= 4 m/s, (v2)min = 4√5 m / s ]


19. A metallic ring of mass 1 kg has moment of inertia 1 kg m2 when rotating about one of its diameters. It is molten and remoulded into a thin uniform disc of the same radius. How much will its moment of inertia be, when rotated about its own axis.
[Ans: 1 kg m2]


20. A big dumb-bell is prepared by using a uniform rod of mass 60 g and length 20 cm. Two identical solid spheres of mass 50 g and radius 10 cm each are at the two ends of the rod. Calculate moment of inertia of the dumb-bell when rotated about an axis passing through its centre and perpendicular to the length.
[Ans: 24000 g cm-2]


21. A flywheel used to prepare earthenware pots is set into rotation at 100 rpm. It is in the form of a disc of mass 10 kg and radius 0.4 m. A lump of clay (to be taken equivalent to a particle) of mass 1.6 kg falls on it and adheres to it at a certain distance x from the centre. Calculate x if the wheel now rotates at 80 rpm.                                                              [Ans: x =1⁄ √8m = 0.35 m]


22. Starting from rest, an object rolls down along an incline that rises by 3 in every 5 (along it). The object gains a speed of √10 m/s as it travels a distance of 5⁄3m along the incline. What can be the possible shape/s of the object?    [Ans: K2/R2 =1. Thus, a ring or a hollow cylinder]


Scroll to Top

NAGPUR UNIVERSITY

PUNE UNIVERSITY

MUMBAI UNIVERSITY